5. Het leven in het kdv / Sa vie à la crèche :
De autonomie :
Zoals hierboven vermeld, hechten we veel belang aan de autonomie van het kind, het zal dus een echte actieve plaats innemen binnen onze kinderdagverblijf. We zullen er inderdaad voor zorgen dat hij/zij deelneemt aan het leven van het kinderdagverblijf, ze zullen het speelgoed opbergen, we zullen hun vragen om deel te nemen tijdens hun toilet, ...
We zullen ook veel ruimte laten voor taal, we zullen al onze gebaren begeleiden met taal, zodat het kind zich gerustgesteld en veilig voelt. Wij dialogeren met het kind, om hem uit te leggen wat er zal gebeuren en dit zal hem in staat stellen zich zelfverzekerd te voelen.
L’autonomie :
Comme cité ci-dessus, nous accordons beaucoup d’importance à l’autonomie de l’enfant, il occupera donc une véritable place active au sein de notre crèche. En effet nous ferons en sorte qu’il participe à la vie de la crèche, ils seront amenés à ranger les jouets, à participer lors de leur toilette, …
Nous laisserons également une grande place à la parole, nous accompagnerons tous nos gestes de la parole afin que l’enfant se sente rassuré et en sécurité. Le fait de dialoguer avec l’enfant, de lui expliquer ce qu’il va se passer va lui permettre de se sentir en confiance.
Zindelijkheid :
We vragen ouders om hun kind af te zetten in een slip en t-shirt met een trainingsbroek, zodat ze zichzelf kunnen leren beheersen. We zullen een kind nooit dwingen om zindelijk te zijn omdat het hem zou kunnen blokkeren, we zullen hem in zijn eigen tempo laten evolueren.
Wanneer het kind in de fase van zindelijkheid is, zullen we deze regelmatig op de kleine potten plaatsen die aan hen ter beschikking worden gesteld. Ze kunnen deze kleine potten op elk moment autonoom gebruiken. Wij gaan dan samen met u aan de slag zodat zindelijkheid op het kinderdagverblijf maar ook thuis wordt aangeleerd.
La propreté :
Nous demandons aux parents de déposer leur enfant en body ou en slip et en tee-shirt afin de lui permettre d’apprendre à se contrôler. Nous ne forcerons jamais un enfant à être propre car cela pourrait le bloquer, nous le laisserons évoluer à son propre rythme.
Lorsqu’il sera en phase d’être propre, nous le mettrons régulièrement sur les petits pots mis à leur disposition. Ils pourront, à tout moment utiliser ces petits pots de manière autonome. Nous travaillerons alors en collaboration avec vous afin que la propreté s’apprenne à la crèche mais aussi à la maison.
De conflicten :
Voor ons zijn conflicten een integraal onderdeel van ieders leven, ze stellen het kind in staat om te evolueren en te leren. Daarom zullen we niet ingrijpen, als het niet nuttig is. Als dit verbale conflicten zijn (geschreeuw,...), laten we de kinderen ze alleen beheren, we zullen enkel observeren . Als er geweld plaatsvindt, zullen we verbaal reageren door op een eenvoudige manier uit te leggen wat het belang is om dit niet te doen.
In geval van beet vb zullen we opnieuw verbaal ingrijpen en het kind uitnodigen dat heeft gebeten om ons te helpen tijdens de verzorging van zijn kameraad.
Om deze conflicten zoveel mogelijk te beperken hebben we verschillende identieke spellen om jalouzien te vermijden.
Het is duidelijk dat we bepaalde grenzen zullen opleggen. we zullen deze uitleggen aan de kinderen en ze zullen deze dag tot dag aanleren. We zullen de voorkeur geven aan aanmoediging boven straf, dus we zullen de neiging hebben om een kind te feliciteren dat een goede daden heeft gedaan.
Dit zal ons in staat stellen om in een hechte groep te leven, evoluerend in een serene sfeer.
Les conflits :
Pour nous, les conflits font partie intégrante de la vie de chacun, ils permettent à l’enfant d’évoluer et d’apprendre. C’est pourquoi, nous n’interviendrons pas, si cela n’est pas utile. Si ce sont des conflits verbaux (cris,…), nous laisserons les enfants les gérer seuls, nous agirons en tant qu’observatrices. Si la violence fait son apparition, nous réagirons verbalement en expliquant de manière simple l’intérêt de ne pas le faire.
En cas de morsure, nos interviendrons encore une fois verbalement et inviterons l’enfant qui a mordu à nous aider lors des soins de son camarade, en accompagnant les gestes de la parole.
Afin de limiter au maximum ces conflits nous disposons de plusieurs jeux identiques afin de ne pas faire de jaloux.
Il est évident que nous imposerons certaines limites à ne pas transgresser, nous les expliquerons aux enfants qui les apprendront au jour le jour. Nous privilégierons les encouragements à la punition, nous aurons donc tendance à féliciter un enfant qui a fait une bonne action.
Cela nous permettra de vivre dans un groupe soudé, évoluant dans une ambiance sereine.
Het heen- en weer gaan :
De onthaalruimte bevindt zich bij de ingang van de speelkamer. Om hygienische en veiligheidsredenen van kinderen, na de wenperiode ,zullen ouders niet langer de speelruimte mogen betreden. Er wordt gevraagd om uw kind uit te kleden ( jas) zodat hij zich op zijn gemak voelt.
Om de motoriek en balans van de peuter te verbeteren, zal het kind blootsvoets in de speelruimte (of in antislipsokken) zijn. De ingang staat tot uw beschikking om dit in alle rust te doen.
Tijdens het onthaal zal de kinderverzorgster u vragen hoe de nacht is verlopen en hoe het met uw kleintje gaat, u kunt op dit moment ook uw vragen meedelen.
Het komt voor dat sommige kinderen huilen tijdens de scheiding met de ouders. De kinderverzorgsters zullen er dan zijn om uw kind op verschillende manieren gerust te stellen, door eerst de oorzaak van uw vertrek uit te leggen, door uit te leggen wat er daarna gaat gebeuren...
Als het verdriet aanhoudt, houden we hem even op schoot of laten we hem zijn deken, zijn fopspeen nemen ...
Al deze kleine details zullen ertoe bijdragen dat uw kind zich comfortabel, veilig en zelfverzekerd voelt in ons kinderdagverblijf.
We dringen er ook op aan dat ouders afscheid nemen van het kind en niet vertrekken zonder hun medeweten, om het gevoel van verlatenheid te beperken. We herinneren u eraan dat u op elk moment van de dag telefonisch contact met ons kunt opnemen om nieuws over uw baby te krijgen, omdat we weten hoe moeilijk het soms is om zijn kleintje huilend achter te laten ...
L’accueil et la séparation :
L’accueil se fera à l’entrée de la salle de jeux.
Pour une raison d’hygiène et de sécurité des enfants, une fois le temps de la familiarisation terminé, les parents ne pourront plus entrer dans la section.
Il vous sera demandé de déshabiller votre enfant de sorte à ce qu’il soit en tee-shirt et en body ou en slip afin que celui-ci se sente à l’aise.
Pour améliorer la motricité et l’équilibre du bambin, l’enfant sera pied nu dans la section (ou en chaussettes antidérapantes). Une pièce sera à votre disposition pour accomplir tout cela en toute sérénité.
Lors de cet accueil, la puéricultrice vous demandera comment s’est déroulée la nuit, et comment se porte votre petit bout, vous pourrez également, à ce moment, nous faire part de vos interrogations.
Il arrive que certains enfants pleurent lors de la séparation avec les parents, les puéricultrices seront alors là pour rassurer votre enfant de différentes manières, en lui expliquant la cause de votre départ d’abord, en lui expliquant ce qu’il va se passer ensuite… Si le chagrin persiste, nous le garderons un petit moment sur nos genoux ou l’autoriserons à prendre son doudou, sa tétine…
Toutes ces petites attentions vont contribuer à ce que votre enfant se sente à l’aise, en sécurité et en confiance au sein de notre milieu d’accueil. Cela lui permettra de débuter une bonne journée en notre compagnie.
Nous insistons aussi sur le fait que les parents disent au revoir à l’enfant et ne partent pas à leur insu, pour limiter le sentiment d’abandon.
Nous vous rappelons qu’à tout moment de la journée vous pouvez nous contacter par téléphone afin de prendre des nouvelles de votre bébé car nous savons à quel point il est parfois difficile de partir en laissant son petit bout pleurer …
Typische dag in het kinderdagverblijf :
Zoals we al hebben uitgelegd, respecteren we vooral het ritme van het kind. Vanaf een bepaalde leeftijd stellen we echter een soort schema op met behulp van rituelen, zodat uw kind oriëntatiepunten creëert en went aan zijn toekomstige leven op school.
Hier vindt u dus een typische dagin het kinderdagverblijf :
Tussen7u15 en 9h30 : Onthaal (zie hierboven)
Moment van uitwisseling met de ouders. De kinderverzorgsters vragen nieuws over het kind. De kinderen kunnen dan vrij spelen.
Vanaf 9u30 :
We starten activiteiten zoals: liedjes, verhalen, knutselen, dansen, wandelingen in het bos, ...
Al deze activiteiten zullen de vaardigheden van het kind ontwikkelen : verbeeldingskracht, plezier om te observeren, dorst naar ontdekking, gezelligheid, ... Maar het kind zal ook in staat zijn om plezier te hebben, te dromen, te spelen en zijn levensvreugde te laten bloeien.
Rond 10u30 :
De kinderen gaan naar de verzorgingstafel en gaan op de kleine potten, de handjes worden gewassen en we zullen de luier verschonen van degenen die nog niet continenten zijn.
Rond 11u :
De kinderen gaan aan tafel. Iedereen heeft zijn eigen plaats aan tafel en krijgt zijn bestek en bord. We moedigen de kinderen aan om alleen te eten maar zijn daar als ze hulp nodig hebben. Ze krijgen dus eerst de soep en daarna hun gerecht
Rond 11u40 : (wanneer ze gedaan hebben met de maaltijd)
Het is het moment om de kinderen te verschonen en om hun klaar te maken voor een dutje. We bieden hen dan rustige activiteiten aan voordat ze een dutje doen.
Rond 12u30 :
De kinderen gaan naar bed met hun beertje en speen en kunnen rusten in het bijzijn van de kinderverzorgsters. Ieder kind wordt wakker volgens hun eigen ritme. De kinderen die dan wakker zijn gaan terug naar de speelruimte.
Rond 15u :
De kinderen zijn dan normaal gezien allemaal wakker We gaan terug naar de verzorgingstafel en verschonen hun opnieuw.
Rond 15u15 :
De kinderen krijgen dan hun vieruurtje
Rond 15u30 :
Wanneer de kinderen klaar zijn met eten, zullen spelletjes worden aangeboden, en als de tijd het toelaat, zullen we in de tuin gaan spelen terwijl we wachten op de komst van mama en papa ...
Journée type à la crèche :
Comme nous l’avons déjà expliqué, nous respectons avant tout le rythme de l’enfant. Cependant, à partir d’un certain âge, nous instaurons une sorte d’horaire à l’aide de rituels afin que votre enfant se crée des repères, et s’habitue à sa future vie à l’école.
Voici donc un exemple de journée type :
ENTRE 7h15 et 9h30 : L’accueil. (voir ci-dessus)
Moment d’échange avec les parents. Les puéricultrices demanderont des nouvelles de l’enfant.
Les enfants peuvent alors jouer librement.
A PARTIT DE 9h30 :
Nous commençons les activités telles que : des chansons, des histoires, des bricolages, des danses, des balades en forêt, …
Toutes ces activités développeront les compétences de l’enfant, son imagination, son plaisir d’observer, sa soif de découverte, sa sociabilité, …
Mais permettront également à l’enfant de prendre du plaisir, de rêver, jouer et d’épanouir sa joie de vivre.
VERS 10h30 :
Un passage aux toilettes s’impose, les enfants iront sur les petits pots, ils seront débarbouillés, et nous changerons le lange de ceux qui ne sont pas encore continents.
VERS 11h :
Les enfants passent à table. Chaque enfant à sa cuillère et sa place à table. Nous leur proposons de manger seul, mais sommes là pour les aider en cas de besoin. Ils auront donc leur potage, ensuite leur plat.
VERS 11h40 : (quand ils auront terminé de manger)
C’est le moment de rafraichir les enfants et de les préparer à la sieste. Nous leur proposons ensuite des activités calmes avant de passer à la sieste.
VERS 12h30 :
Les enfants retrouvent leur lit, leur doudou, leur tétine et peuvent alors se reposer sous le regard des puéricultrices. Chaque enfant se réveille à son rythme. Pour les enfants réveillés plus tôt que les autres, des petits jeux calmes leur seront proposés.
VERS 15h :
Les enfants sont alors généralement tous réveillés. Nous passons donc à nouveau aux toilettes et nous rafraichissons à nouveau les enfants.
VERS 15h15 :
C’est l’heure du gouter, les enfants mangent calmement.
VERS 15h30 :
Lorsque les enfants ont fini de gouter, des jeux libres leur seront proposés, et si le temps nous le permet nous irons jouer au jardin en attendant la venue de papa et maman…
Zoals hierboven vermeld, hechten we veel belang aan de autonomie van het kind, het zal dus een echte actieve plaats innemen binnen onze kinderdagverblijf. We zullen er inderdaad voor zorgen dat hij/zij deelneemt aan het leven van het kinderdagverblijf, ze zullen het speelgoed opbergen, we zullen hun vragen om deel te nemen tijdens hun toilet, ...
We zullen ook veel ruimte laten voor taal, we zullen al onze gebaren begeleiden met taal, zodat het kind zich gerustgesteld en veilig voelt. Wij dialogeren met het kind, om hem uit te leggen wat er zal gebeuren en dit zal hem in staat stellen zich zelfverzekerd te voelen.
L’autonomie :
Comme cité ci-dessus, nous accordons beaucoup d’importance à l’autonomie de l’enfant, il occupera donc une véritable place active au sein de notre crèche. En effet nous ferons en sorte qu’il participe à la vie de la crèche, ils seront amenés à ranger les jouets, à participer lors de leur toilette, …
Nous laisserons également une grande place à la parole, nous accompagnerons tous nos gestes de la parole afin que l’enfant se sente rassuré et en sécurité. Le fait de dialoguer avec l’enfant, de lui expliquer ce qu’il va se passer va lui permettre de se sentir en confiance.
Zindelijkheid :
We vragen ouders om hun kind af te zetten in een slip en t-shirt met een trainingsbroek, zodat ze zichzelf kunnen leren beheersen. We zullen een kind nooit dwingen om zindelijk te zijn omdat het hem zou kunnen blokkeren, we zullen hem in zijn eigen tempo laten evolueren.
Wanneer het kind in de fase van zindelijkheid is, zullen we deze regelmatig op de kleine potten plaatsen die aan hen ter beschikking worden gesteld. Ze kunnen deze kleine potten op elk moment autonoom gebruiken. Wij gaan dan samen met u aan de slag zodat zindelijkheid op het kinderdagverblijf maar ook thuis wordt aangeleerd.
La propreté :
Nous demandons aux parents de déposer leur enfant en body ou en slip et en tee-shirt afin de lui permettre d’apprendre à se contrôler. Nous ne forcerons jamais un enfant à être propre car cela pourrait le bloquer, nous le laisserons évoluer à son propre rythme.
Lorsqu’il sera en phase d’être propre, nous le mettrons régulièrement sur les petits pots mis à leur disposition. Ils pourront, à tout moment utiliser ces petits pots de manière autonome. Nous travaillerons alors en collaboration avec vous afin que la propreté s’apprenne à la crèche mais aussi à la maison.
De conflicten :
Voor ons zijn conflicten een integraal onderdeel van ieders leven, ze stellen het kind in staat om te evolueren en te leren. Daarom zullen we niet ingrijpen, als het niet nuttig is. Als dit verbale conflicten zijn (geschreeuw,...), laten we de kinderen ze alleen beheren, we zullen enkel observeren . Als er geweld plaatsvindt, zullen we verbaal reageren door op een eenvoudige manier uit te leggen wat het belang is om dit niet te doen.
In geval van beet vb zullen we opnieuw verbaal ingrijpen en het kind uitnodigen dat heeft gebeten om ons te helpen tijdens de verzorging van zijn kameraad.
Om deze conflicten zoveel mogelijk te beperken hebben we verschillende identieke spellen om jalouzien te vermijden.
Het is duidelijk dat we bepaalde grenzen zullen opleggen. we zullen deze uitleggen aan de kinderen en ze zullen deze dag tot dag aanleren. We zullen de voorkeur geven aan aanmoediging boven straf, dus we zullen de neiging hebben om een kind te feliciteren dat een goede daden heeft gedaan.
Dit zal ons in staat stellen om in een hechte groep te leven, evoluerend in een serene sfeer.
Les conflits :
Pour nous, les conflits font partie intégrante de la vie de chacun, ils permettent à l’enfant d’évoluer et d’apprendre. C’est pourquoi, nous n’interviendrons pas, si cela n’est pas utile. Si ce sont des conflits verbaux (cris,…), nous laisserons les enfants les gérer seuls, nous agirons en tant qu’observatrices. Si la violence fait son apparition, nous réagirons verbalement en expliquant de manière simple l’intérêt de ne pas le faire.
En cas de morsure, nos interviendrons encore une fois verbalement et inviterons l’enfant qui a mordu à nous aider lors des soins de son camarade, en accompagnant les gestes de la parole.
Afin de limiter au maximum ces conflits nous disposons de plusieurs jeux identiques afin de ne pas faire de jaloux.
Il est évident que nous imposerons certaines limites à ne pas transgresser, nous les expliquerons aux enfants qui les apprendront au jour le jour. Nous privilégierons les encouragements à la punition, nous aurons donc tendance à féliciter un enfant qui a fait une bonne action.
Cela nous permettra de vivre dans un groupe soudé, évoluant dans une ambiance sereine.
Het heen- en weer gaan :
De onthaalruimte bevindt zich bij de ingang van de speelkamer. Om hygienische en veiligheidsredenen van kinderen, na de wenperiode ,zullen ouders niet langer de speelruimte mogen betreden. Er wordt gevraagd om uw kind uit te kleden ( jas) zodat hij zich op zijn gemak voelt.
Om de motoriek en balans van de peuter te verbeteren, zal het kind blootsvoets in de speelruimte (of in antislipsokken) zijn. De ingang staat tot uw beschikking om dit in alle rust te doen.
Tijdens het onthaal zal de kinderverzorgster u vragen hoe de nacht is verlopen en hoe het met uw kleintje gaat, u kunt op dit moment ook uw vragen meedelen.
Het komt voor dat sommige kinderen huilen tijdens de scheiding met de ouders. De kinderverzorgsters zullen er dan zijn om uw kind op verschillende manieren gerust te stellen, door eerst de oorzaak van uw vertrek uit te leggen, door uit te leggen wat er daarna gaat gebeuren...
Als het verdriet aanhoudt, houden we hem even op schoot of laten we hem zijn deken, zijn fopspeen nemen ...
Al deze kleine details zullen ertoe bijdragen dat uw kind zich comfortabel, veilig en zelfverzekerd voelt in ons kinderdagverblijf.
We dringen er ook op aan dat ouders afscheid nemen van het kind en niet vertrekken zonder hun medeweten, om het gevoel van verlatenheid te beperken. We herinneren u eraan dat u op elk moment van de dag telefonisch contact met ons kunt opnemen om nieuws over uw baby te krijgen, omdat we weten hoe moeilijk het soms is om zijn kleintje huilend achter te laten ...
L’accueil et la séparation :
L’accueil se fera à l’entrée de la salle de jeux.
Pour une raison d’hygiène et de sécurité des enfants, une fois le temps de la familiarisation terminé, les parents ne pourront plus entrer dans la section.
Il vous sera demandé de déshabiller votre enfant de sorte à ce qu’il soit en tee-shirt et en body ou en slip afin que celui-ci se sente à l’aise.
Pour améliorer la motricité et l’équilibre du bambin, l’enfant sera pied nu dans la section (ou en chaussettes antidérapantes). Une pièce sera à votre disposition pour accomplir tout cela en toute sérénité.
Lors de cet accueil, la puéricultrice vous demandera comment s’est déroulée la nuit, et comment se porte votre petit bout, vous pourrez également, à ce moment, nous faire part de vos interrogations.
Il arrive que certains enfants pleurent lors de la séparation avec les parents, les puéricultrices seront alors là pour rassurer votre enfant de différentes manières, en lui expliquant la cause de votre départ d’abord, en lui expliquant ce qu’il va se passer ensuite… Si le chagrin persiste, nous le garderons un petit moment sur nos genoux ou l’autoriserons à prendre son doudou, sa tétine…
Toutes ces petites attentions vont contribuer à ce que votre enfant se sente à l’aise, en sécurité et en confiance au sein de notre milieu d’accueil. Cela lui permettra de débuter une bonne journée en notre compagnie.
Nous insistons aussi sur le fait que les parents disent au revoir à l’enfant et ne partent pas à leur insu, pour limiter le sentiment d’abandon.
Nous vous rappelons qu’à tout moment de la journée vous pouvez nous contacter par téléphone afin de prendre des nouvelles de votre bébé car nous savons à quel point il est parfois difficile de partir en laissant son petit bout pleurer …
Typische dag in het kinderdagverblijf :
Zoals we al hebben uitgelegd, respecteren we vooral het ritme van het kind. Vanaf een bepaalde leeftijd stellen we echter een soort schema op met behulp van rituelen, zodat uw kind oriëntatiepunten creëert en went aan zijn toekomstige leven op school.
Hier vindt u dus een typische dagin het kinderdagverblijf :
Tussen7u15 en 9h30 : Onthaal (zie hierboven)
Moment van uitwisseling met de ouders. De kinderverzorgsters vragen nieuws over het kind. De kinderen kunnen dan vrij spelen.
Vanaf 9u30 :
We starten activiteiten zoals: liedjes, verhalen, knutselen, dansen, wandelingen in het bos, ...
Al deze activiteiten zullen de vaardigheden van het kind ontwikkelen : verbeeldingskracht, plezier om te observeren, dorst naar ontdekking, gezelligheid, ... Maar het kind zal ook in staat zijn om plezier te hebben, te dromen, te spelen en zijn levensvreugde te laten bloeien.
Rond 10u30 :
De kinderen gaan naar de verzorgingstafel en gaan op de kleine potten, de handjes worden gewassen en we zullen de luier verschonen van degenen die nog niet continenten zijn.
Rond 11u :
De kinderen gaan aan tafel. Iedereen heeft zijn eigen plaats aan tafel en krijgt zijn bestek en bord. We moedigen de kinderen aan om alleen te eten maar zijn daar als ze hulp nodig hebben. Ze krijgen dus eerst de soep en daarna hun gerecht
Rond 11u40 : (wanneer ze gedaan hebben met de maaltijd)
Het is het moment om de kinderen te verschonen en om hun klaar te maken voor een dutje. We bieden hen dan rustige activiteiten aan voordat ze een dutje doen.
Rond 12u30 :
De kinderen gaan naar bed met hun beertje en speen en kunnen rusten in het bijzijn van de kinderverzorgsters. Ieder kind wordt wakker volgens hun eigen ritme. De kinderen die dan wakker zijn gaan terug naar de speelruimte.
Rond 15u :
De kinderen zijn dan normaal gezien allemaal wakker We gaan terug naar de verzorgingstafel en verschonen hun opnieuw.
Rond 15u15 :
De kinderen krijgen dan hun vieruurtje
Rond 15u30 :
Wanneer de kinderen klaar zijn met eten, zullen spelletjes worden aangeboden, en als de tijd het toelaat, zullen we in de tuin gaan spelen terwijl we wachten op de komst van mama en papa ...
Journée type à la crèche :
Comme nous l’avons déjà expliqué, nous respectons avant tout le rythme de l’enfant. Cependant, à partir d’un certain âge, nous instaurons une sorte d’horaire à l’aide de rituels afin que votre enfant se crée des repères, et s’habitue à sa future vie à l’école.
Voici donc un exemple de journée type :
ENTRE 7h15 et 9h30 : L’accueil. (voir ci-dessus)
Moment d’échange avec les parents. Les puéricultrices demanderont des nouvelles de l’enfant.
Les enfants peuvent alors jouer librement.
A PARTIT DE 9h30 :
Nous commençons les activités telles que : des chansons, des histoires, des bricolages, des danses, des balades en forêt, …
Toutes ces activités développeront les compétences de l’enfant, son imagination, son plaisir d’observer, sa soif de découverte, sa sociabilité, …
Mais permettront également à l’enfant de prendre du plaisir, de rêver, jouer et d’épanouir sa joie de vivre.
VERS 10h30 :
Un passage aux toilettes s’impose, les enfants iront sur les petits pots, ils seront débarbouillés, et nous changerons le lange de ceux qui ne sont pas encore continents.
VERS 11h :
Les enfants passent à table. Chaque enfant à sa cuillère et sa place à table. Nous leur proposons de manger seul, mais sommes là pour les aider en cas de besoin. Ils auront donc leur potage, ensuite leur plat.
VERS 11h40 : (quand ils auront terminé de manger)
C’est le moment de rafraichir les enfants et de les préparer à la sieste. Nous leur proposons ensuite des activités calmes avant de passer à la sieste.
VERS 12h30 :
Les enfants retrouvent leur lit, leur doudou, leur tétine et peuvent alors se reposer sous le regard des puéricultrices. Chaque enfant se réveille à son rythme. Pour les enfants réveillés plus tôt que les autres, des petits jeux calmes leur seront proposés.
VERS 15h :
Les enfants sont alors généralement tous réveillés. Nous passons donc à nouveau aux toilettes et nous rafraichissons à nouveau les enfants.
VERS 15h15 :
C’est l’heure du gouter, les enfants mangent calmement.
VERS 15h30 :
Lorsque les enfants ont fini de gouter, des jeux libres leur seront proposés, et si le temps nous le permet nous irons jouer au jardin en attendant la venue de papa et maman…